Θεωρητικό και Βιωματικό Webinar To όνομα στα παραμύθια

10/01/2022 - Less than a minute read
  • Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022, ώρα 11.00-14.00

Το όνομα στα παραμύθια

Συντονίστρια: Μαρία Σούμπερτ, Δραματοθεραπεύτρια- Θεατρολόγος, Υπ. διδάκτωρ ΤΘΣ ΕΚΠΑ

Θεωρητικό και Βιωματικό Webinar

«Αν βρεις το όνομά μου, τότε θα κρατήσεις το παιδί σου»

Ρούμπελστίλτσκιν, αδερφοί Γκριμ

            Οι ήρωες των λαϊκών παραμυθιών συνήθως δεν έχουν όνομα. Είναι το κορίτσι, η Χηναρού, η Γαϊδουρογούνα, ο άρχοντας και η κακιά μητριά, είναι η μάγισσα και ο γέρος βοσκός. Οι ήρωες των παραμυθιών ονομάζονται συνήθως μέσα από τα χαρακτηριστικά τους ή φέρουν ένα όνομα τόσο κοινό και τυπικό που δεν ξεχωρίζει. Είναι ο Γιάννης, η Μαριώ, είναι ονόματα συνηθισμένα που δεν μας λένε τίποτα περισσότερο για τους ίδιους τους ήρωες, ενώ συχνά και το ίδιο το όνομα οφείλει να μείνει κρυφό.

            Το όνομα όμως είναι μέρος της ταυτότητάς μας. Η ιστορία του, το παρελθόν του, η ετυμολογία του, οι προσδοκίες που φέρει από εκείνους που μας το έδωσαν, οι οικογενειακές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί μετά την ονοματοδοσία επηρεάζουν το άτομο που το φέρει.

            Πώς μπορεί επομένως να λειτουργήσει το λαϊκό παραμύθι επιβοηθητικά στην αναζήτηση της ταυτότητας; Και πώς μπορούμε να αποδεχτούμε το όνομά μας χωρίς αυτό να μας δεσμεύει μέσα στην ίδια μας τη γενεαλογία και τις οικογενειακές σχέσεις;

            Σε αυτό το θεωρητικό- βιωματικό webinar θα παίξουμε με τα λαϊκά παραμύθια με στόχο να ανακαλύψουμε τις κρυφές σημασίες του ονόματός μας, αλλά και τον τρόπο που ίσως αυτό να συμβάλλει στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας.

Θα δοθεί προτεινόμενη βιβλιογραφία

Ηφωτογραφίατηςεκδήλωσης: Original 1961 ChildrensNurseryTasha Tudor Illustration

Σύντομο βιογραφικό:

Η Μαρία Σούμπερτ είναι Θεατρολόγος- Δραματοθεραπεύτρια, Υπ.Δρ. ΤΘΣ ΕΚΠΑ. Συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ και το Κέντρο Λόγου, Ομιλίας και Μάθησης Spell. Έχει συνεργαστεί με το Πρόγραμμα Απεξάρτησης του Δήμου Καλλιθέας ΘΗΣΕΑΣ, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και την Γερμανική Σχολή Αθηνών. Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας και διεθνές μέλος του British Association of Dramatherapists. Συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες για τη Δραματοθεραπεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συντονίζει εργαστήρια Δραματοθεραπείας. Από τις εκδόσεις Παρισιάνου κυκλοφορεί το βιβλίο της «Ήταν κάποτε… Δραματοθεραπεία και Αφήγηση».