Δημιουργικά Ταξίδια στην Παιγνιοθεραπεία! απο 5/2/2020

24/01/2020 - Less than a minute read

Με τη νέα χρονιά ξαναξεκινούν τα Δημιουργικά Ταξίδια στην Παιγνιοθεραπεία!

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων και σεμιναρίων που διοργανώνει η Ένωση Δραματοθεραπευτών Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας ξεκινάει για την χρονική περίοδο 2020, ο εισαγωγικός κύκλος στην Παιγνιοθεραπεία, διάρκειας 30 ωρών, ο οποίος εισάγει τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία της Παιγνιοθεραπείας και τους δίνει την ευκαιρία να το αξιοποιήσουν στη συνέχεια στην αντίστοιχη εκπαίδευση.

Η Παιγνιοθεραπεία είναι ένα μοντέλο ψυχοθεραπείας για παιδιά. Είναι μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική μέθοδος, που στηρίζεται στη φυσική ανάγκη του παιδιού για παιχνίδι. Το διευκολύνει να δώσει λύση στα θέματά του. Να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τις εσωτερικές του συγκρούσεις, αγωνίες, φοβίες κ.τ.λ.. Το εξοικειώνει με το άγνωστο και σε πολλές περιπτώσεις, τρομακτικό σε αυτό μέλλον του. Του δίνει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει και να εκφράσει δημιουργικές πλευρές του εαυτού του και τη δυνατότητα να γευτεί ευχάριστα και να χαρεί την περιπέτεια του ταξιδιού του προς το μεγάλωμα.

Ο κύκλος αναπτύσσεται σε 10 τρίωρα βιωματικά εργαστήρια, που θα ταξιδέψουν στον κόσμο του παραμυθιού, του παιχνιδιού, της φαντασίας και θα διευρύνουν βιωματικά τα τρία στάδια ανάπτυξης του παιχνιδιού (ενσωμάτωσης, προβολής και ρόλων).
Εργαλεία τρόποι προσέγγισης:
• Παιχνίδια αντικείμενα, κινητικά παιχνίδια, παραμύθια, μικροαντικείμενα, υφάσματα, πηλός.
• Ασκήσεις- παιχνίδια γνωριμίας, εμπιστοσύνης, επαφής, επικοινωνίας, συνεργασίας, ανταγωνισμού
• καθώς και ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης, παρατηρητικότητας και αυτοπαρατήρησης, φαντασίας, έκφρασης και δημιουργίας.
• Μουσική, θεατρικός αυτοσχεδιασμός, παίξιμο ρόλων.
Απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους :
που αναζητούν ένα ταξίδι ξεχωριστό, μια διαφορετική οπτική στα γεγονότα και μια άλλη αλήθεια.
Όλοι μαζί θα παίξουμε , θα γελάσουμε , θα κλάψουμε ( γιατί όχι!),θα οραματιστούμε, θα φανταστούμε ,θα μας αφουγκραστούμε για να μετακινηθούμε, για να μας γνωρίσουμε περισσότερο, να μας κατανοήσουμε και να μας αποδεχτούμε-υποδεχτούμε με μια μεγάλη αγκαλιά, που με τη σειρά της θα αποδεχτεί -υποδεχτεί και θα αγκαλιάσει τα παιδιά μας είτε ως παιδαγωγοί είτε ως γονείς είτε ως θεραπευτές είτε ως κοινωνία.
Τώρα χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία και
παρακαλούμε τους συμμετέχοντες να φοράνε άνετα ρούχα

Διάρκεια: Φεβρουάριος- Μάρτιος- Απρίλιος 2020
Ημέρα: Τετάρτη , Ώρα: 17.00-20.00
Ημερομηνίες Διεξαγωγής 5,12,19,26/2 4,11,18/3 και 1,8,15/4
Συνολικό κόστος : 350 ευρώ, για φοιτητές-ανέργους 300 ευρώ

• ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 1601101290000012948036632 Δικαιούχος Ένωση Δραμ/των Παιγ/των Ελλάδας
• Να αναγράφεται το όνομ/μο του καταθέτη

(Προκαταβολή 50 ευρώ και 100 ευρώ κάθε μήνα μέχρι την εξόφληση)
Διεύθυνση: ΕΔΠΕ, Δανάης 5, 116 31 Αθήνα
Τηλέφωνο συντονιστή για πληροφορίες και κράτηση θέσης
6932431012
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Για όσους ενδιαφέρονται να συνεχίσουν σπουδές στην Παιγνιοθεραπεία, οι ώρες των δημιουργικών ταξιδιών θα μετρήσουν ως ώρες σεμιναριακής εκπαίδευσης στο Ινστιτούτο Αιών.

Συντονίστρια: Αθηνά Κατσιλέρου, Παιγνιοθεραπεύτρια

Η Αθηνά Κατσιλέρου είναι παιγνιοθεραπεύτρια (Institute of drama-therapy London) και συντονίστρια- εμψυχώτρια θεατρικού αυτοσχεδιασμού. Μετεκπαιδεύτηκε στη δυναμική του σώματος- σωματική ψυχοθεραπεία (AUGSBURRG Institute of Body-Psyhotherapy) και στην θεραπευτική προσέγγιση της Ψυχοθεραπείας Gestalt( (European Gestalt Institute ) καθώς και στην Gentle Bio- Energetics μέθοδο της Evas Reich.
Μετείχε στην ίδρυση, διεύθυνση και λειτουργία του κέντρου δημιουργικής έκφρασης και επικοινωνίας ” παίζω – δρόμος ” στην Αθήνα. Συντόνισε επί σειρά ετών ομάδες θεατρικού αυτο-σχεδιασμού – παιγνιοθεραπείας σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της Αττικής. Υπήρξε συνεργάτης του Κέντρου Προσωπικής Ανάπτυξης μέσα από την Τέχνη, στο Μαρούσι από το 1999 έως και το 2006.
Μετείχε στη διεύθυνση και διεξαγωγή πλήθους σχετικών σεμιναρίων και συνεργάστηκε με πολλούς φορείς.
Εργάστηκε στην Διοίκηση του Παν/μίου Αθηνών και συνεργάστηκε με την κ. Άννα Λάζου στο θεατρικό τομέα του πολιτιστικού ομίλου φοιτητών του Παν/μίου (θεατρικές ομάδες ” Δρυς” και ” Δρυός Τόποι”)
Η συστηματική παρακολούθηση, τα τελευταία χρόνια του Ερευνητικού Φωνητικού Εργαστηρίου του Σπύρου Σακκά ,που στόχος του είναι η απελευθέρωση του σώματος και της φωνής, διεύρυνε την οπτική της στην Παιγν/πεία.
Αυτό ενίσχυσε την πεποίθησή της, ότι η ψυχική ισορροπία του ατόμου, επιτυγχάνεται όταν το τρίπτυχο σώμα ,λόγος, νους, βρίσκεται σε αρμονική συνεργασία.
Γράφει, διασκευάζει και σκηνοθετεί παραμύθια.
Είναι τακτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της ΄Ενωσης Δραματοθεραπευτών Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος.