Δημιουργικά ταξίδια στη Δραματοθεραπεία μέσα από τις μορφές αρχαίων θεαινών

22/02/2016 - Less than a minute read

Post - Image3

Έναρξη: 30 Ιανουαρίου 2016

Η Δραματοθεραπεία, ως μέθοδος ψυχοθεραπείας, συνθέτει Επιστήμη (Ψυχολογία) και Τέχνη (Θέατρο), για να βοηθήσει τον συμμετέχοντα-θεραπευόμενο να επικοινωνήσει με τις δικές του πηγές έμπνευσης και δημιουργικότητας και με αυτόν τον τρόπο να αποκαλύψει, να ερμηνεύσει, να επουλώσει, να αποδεχτεί ή και να ξαναστήσει αλλιώς τα στοιχεία του Εαυτού και της ζωής του, σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης.

Στη Δραματοθεραπεία εμπεριέχεται, όπως και στο θέατρο, μια σχέση με την Τελετουργία και τη Μύηση, έτσι όπως μας έχουν από αρχαιοτάτων χρόνων παραδοθεί και εμπεριεχθεί στην κοινωνική εξέλιξη τις οποίες συναντάμε ακόμα και μέχρι σήμερα σε διάφορους τόπους της γης να τελούνται με στόχο την κοινωνία των φυλών και ομάδων με το αιώνιο Πνεύμα και τη Φύση.

Στο επίκεντρο του σεμιναριακού αυτού κύκλου είναι η Γυναίκα. Θα διερευνήσουμε τι σημαίνει να είσαι Γυναίκα σήμερα- ποια στερεότυπα, φραγμοί, ρόλοι, πεποιθήσεις και ψυχαναγκασμοί διαμορφώνουν την ταυτότητα και την πραγματικότητά της. Και πώς, στο ταξίδι αυτής της αναζήτησης, μπορούμε να βοηθηθούμε από ιδιότητες των μεγάλων θηλυκών Αρχετύπων- θεαινών της Αρχαιότητας κυρίως από τον Ελλαδικό Χώρο.
Κάτω από τη θεώρηση ότι για τις σύγχρονες γυναίκες οι θεές ενυπάρχουν σαν ψυχολογικά πρότυπα, η θεά παύει να είναι πια μέρος μιας θρησκευτικής και κοινωνικής δομής και κατοικεί μέσα στην καρδιά κάθε γυναίκας. Οι μύθοι για εμάς τις γυναίκες, είναι το μέσον που μας βοηθά να κατανοήσουμε τα αρχέτυπα που λειτουργούν μέσα στην ψυχοσύνθεση και την προσωπικότητά μας γιατί οριοθετούν τα ψυχολογικά μοτίβα που μας επηρεάζουν. Κάθε γυναίκα μπορεί να νιώθει πιο κοντά σε μια ή σε περισσότερες θεές, ανάλογα με τα στοιχεία που αλληλεπιδρούν, όπως η οικογένεια, οι καταβολές, οι συνθήκες και η προδιάθεση για αλλαγή.

Οι εμπειρίες και της φυσικής και της ψυχολογικής ανάπτυξης καταγράφονται στο συλλογικό ασυνείδητο, με την μορφή των προτύπων, ή αρχετύπων. Οι μύθοι-ιστορίες θεαινών που καθεμιά τους φυλάει και ένα μυστήριο της ανθρώπινης ζωής, μπορεί να είναι πολύ μακρινοί μέσα στο χρόνο, εξακολουθούν όμως να εμπεριέχουν αιώνιες αξίες. Δημιουργήθηκαν για να εμπνεύσουν τότε, όπως και τώρα, όλους εκείνουν που εισχωρούσαν στη σφαίρα τους υπενθυμίζοντας τη ιερότητα της ύπαρξης. Με αυτήν την έννοια, στόχος μιας δραματοθεραπευτικής πρότασης με άξονα μια τελετουργική προσέγγιση, στο πνεύμα των παλιών θεαινών, δεν αποτελεί απόπειρα επανεγκαθίδρυσης προϊστορικών δομών, αλλά μάλλον μια δυνατότητα μεταβίβασης ιδιοτήτων.

Ο κύκλος εργασίας με αντικείμενα προσέγγισης την Άρτεμη, την Αθηνά, την Αφροδίτη, προσφέρεται ως μια συνέχεια-ακολουθία με στόχο ένα ευρύτερο και σφαιρικότερο φάσμα αποκαλύψεων γύρω από το πώς δουλεύει η Δραματοθεραπεία.

Η ΑΡΤΕΜΗ, η γυναίκα-χρυσαλλίδα, το αρχέτυπο της εφηβείας. Καθώς διέπεται από μια μεταμορφωτική διαδικασία από παιδί σε γυναίκα, προσπαθεί να διατηρήσει την αλήθεια στη φύση της και την αγνότητα στην έκφραση του εαυτού της. Θα μας οδηγήσει σε μνήμες και συναισθήματα που συνδέουν ή διέκοψαν τη σύνδεση της γυναίκας με τις ιδιότητες της Άρτεμης με στόχο τη διαδικασία της μεταμόρφωσης.

Η ΑΘΗΝΑ, η γυναίκα-μαχήτρια. Στέκεται παντοδύναμη μεταξύ της θηλυκής και της αρσενικής αρχής. Μέσα από τη σοφία, την αλήθεια και το δίκαιο, υφαίνει με μαχητικό πνεύμα και δημιουργικότητα τον μανδύα της αληθινής ζωής. Στο σεμινάριο αυτό θα εξεταστούν δυσεπίλυτα προβλήματα ζωής και μέσα από δραματοθεραπευτικές τεχνικές και διαλογιστικές ασκήσεις θα αναζητηθούν τα αίτια και οι λύσεις τους.

Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ, η απέραντη θηλυκή δύναμη. Η θριαμβευτική ομορφιά. Η ακτινοβόλος, που προκαλεί τη θεία ένωση του αρσενικού με το θηλυκό μέσα από τα οποία προκύπτουν η ζωή και η εξέλιξη. Θα μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε και να ενοποιήσουμε τα ξεχωριστά και αποκλεισμένα μας κομμάτια με τη δημιουργία ενός χορού-ύμνου στον Έρωτα.

Το σεμινάριο συντονίζει η δραματοθεραπεύτρια Βασιλική Παπάλη.
Η Β.Παπάλη κατάγεται από τη Σέριφο των Κυκλάδων και γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Αθηνών στο Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι με τίτλο «Ψυχανάλυση και Λογοτεχνία» (Paris VII,1986) στην έδρα της ψυχαναλύτριας Julia Kristeva. Επιστρέφοντας στην Αθήνα και ενώ εργάζεται στην διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας, ξεκινάει την εκπαίδευση στη Δραματοθεραπεία από το Σύλλογο Δραματοθεραπευτών Ελλάδας, και παράλληλα φοιτά στο Θεατρικό Εργαστήρι του Κ. Καζάκου (1994).
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να γνωριστούν με τη μέθοδο της Δραματοθεραπείας, όπως επίσης σε επαγγελματίες ή σπουδαστές ανθρωπιστικών σπουδών.
Οι ώρες του σεμιναρίου προσμετρούνται στο εισαγωγικό έτος της εκπαίδευσης στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ και επίσης σαν ώρες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ECP..

Ημέρες: Σάββατο και Κυριακή

Ώρες: 11.00-16.00

ΑΡΤΕΜΙΣ: Σάββατο 30/1/2016

Κυριακή 31/1/2016 (ώρες σεμιναρίου 11:00-16:00)

ΑΘΗΝΑ: Σάββατο 13/2/2016

Κυριακή 14/2/2016 (ώρες σεμιναρίου 11:00-16:00)

ΑΦΡΟΔΙΤΗ: Σάββατο 19/3/2016

Κυριακή 20/3/2016 (ώρες σεμιναρίου 11:00-16:00)

Συνολικό κόστος : 400ευρώ
(Προκαταβολή 50ευρώ, εξόφληση σταδιακά μέσα στους τρεις μήνες)
Η κατάθεση γίνεται στην Eurobank 0026-0240-33-0101440747 στα ονόματα Σταύρος Καλός και Ευγενία Παλαβού (Ταμίας και Πρόεδρος της ΕΔΠΕ αντίστοιχα) και θα πρέπει να μας σταλεί με email ο αριθμός κατάθεσης, ώστε να κοπεί η αντίστοιχη απόδειξη.
Έκπτωση για φοιτητές / ανέργους: 20%
Διεύθυνση: ΕΔΠΕ, Δανάης 5, 116 31 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 7523682
e-mail: edpe_d5@yahoo.gr
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Για πληροφορίες και αιτήσεις απευθύνεστε στην γραμματεία της ΕΔΠΕ (Τετάρτη 10.00-12.00 και Πέμπτη 18.30-20.00) Δανάης 5 τ.κ. 116 31 Αθήνα τηλ-fax 210 7523682 e-mail edpe_d5@yahoo.gr