Διαγνωστικά Εργαλεία-Λουίτζι Πιραντέλλο «’Eξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα»23/11/2019

30/10/2019 - Less than a minute read

Διαγνωστικά Εργαλεία της Δραματοθεραπείας

Λουίτζι Πιραντέλλο «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» 

Ο Λουίτζι Πιραντέλλο είναι από τους πρώτους σύγχρονους συγγραφείς του ψυχολογικού θεάτρου που αναζητά με αυτό το έργο του τον καθαρκτικό και εξαγνιστικό ρόλο του θεάτρου για τα οικογενειακά μυστικά που ταλανίζουν το άτομο προσφέροντας μας ένα καλό θέμα για προβολή και ταύτιση. 

Οι οικογενειακοί ρόλοι είναι θεμελιώδεις στην συγκρότηση της ταυτότητας του ατόμου και εξηγούν το γιατί ενώ είμαστε επαναστάτες στο τέλος γινόμαστε οι γονείς μας. Η μίμηση αυτών των προτύπων στη μορφή (πρότυπα) Albert Bandura αλλά και στο περιεχόμενο (συνήθειες, αξίες) G.W.Allport,H.J.Eysenck είναι καθοριστική αφού εγκαθίσταται σε νεαρή ηλικία. Ο ρόλος λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός αυτών των γνωρισμάτων του ατόμου που κατά τον Grotowski μολύνουν τον ρόλο και θα πρέπει να αφαιρεθούν αν δεν είναι επιθυμητά. Το άτομο πρέπει να διακρίνει το εγώ του από τον άλλο που είναι ο ρόλος για να ωφεληθεί από το θέατρο εκτός της ευχαρίστησης που του προσφέρει, και εδώ είναι η διαφορά της επιστήμης από την τέχνη. Από αυτή την άποψη η Δραματοθεραπεία προσφέρει την διάγνωση της ατομικότητας πριν την έναρξη της διατομικής και συστημικής εμπειρίας. 

Μέσα από μία μπαταρία ασκήσεων που μας προσφέρει το θέατρο (C. Stanislavski) για τον γνωστικό έλεγχο των λειτουργιών μας, και προτιμήσεων της συμπεριφορικής και αξιακής ψυχολογίας θα προάγουμε την αυτογνωσία μας σε σχέση με τον ρόλο σε ένα εργαστήριο τετράωρης διάρκειας. 

Σταύρος Καλός 

Ψυχολόγος – Ηθοποιός- Δραματοθεραπευτής 

 Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 

 16.00μμ.-20.00μμ 

Στα γραφεία της ΕΔΠΕ, Δανάης 5 Μετς Αθήνα 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΛ/ΚΑ 210-6425753 και 6974035738