ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

12/03/2021 - Less than a minute read

Η Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας διοργανώνει μια σειρά επιμορφωτικών webinars, με θεωρητικό και βιωματικό μέρος και με θεματικές την Απεξάρτηση, την Ειδική Αγωγή, το Παραμύθι και τους Ρόλους.

            Τα webinars απευθύνονται σε επαγγελματίες στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και φοιτητές/ σπουδαστές, αλλά και σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τη λειτουργία και τη χρησιμότητα της Δραματοθεραπείας και της Παιγνιοθεραπείας στους τομείς αυτούς.

Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

 Στο αναλυτικό πρόγραμμα αναφέρονται τα webinars που θα παρέχουν βιβλιογραφία και θεωρητική/βιωματική δομή.

Τα webinars θα πραγματοποιηθούν στην πλατφόρμα Zoom.

Εγγραφή σε κάθε webinar ξεχωριστά: 20€

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Εγκλεισμός: Διαχείριση φόβου, θυμού και θλίψης μέσω των Ρόλων
Εισηγητής: Σταύρος Καλός, Ψυχολόγος, Δραματοθεραπευτής, Ηθοποιός
Κυριακή 4 Απριλίου 2021, ώρα 19:00-22:00
Ο εγκλεισμός του ατόμου δημιουργεί συνήθως αισθήματα φόβου, θυμού ή θλίψης. Όμως είναι και μία ευκαιρία για διερεύνηση του αποκλεισμένου κοινωνικού ΕΓΩ και ανακατάταξης των ρόλων που αυτό υποχρεούται να παίζει.
Χρειαζόμαστε όλους αυτούς τους ρόλους; Ποιοι είναι τοξικοί;
Μέσω του γνωστικού μοντέλου ρόλων από το Σύστημα του Robert Landy θα διερευνήσουμε την αμφιθυμία μας για τους ρόλους που παίζουμε σαν διαδικασία αυτογνωσίας και θα πειραματιστούμε με τις δυνατότητες τροποποίησής τους με την μέθοδο του κόντρα ή συγγενούς ρόλου.
Βιωματικά έσω του έργου του ΙΟΝΕΣΚΟ –ΤΟ ΠΑΙΧΙΔΙ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ (πέντε σκηνές) θα διερευνήσουμε τα αισθήματα μας και τις απόψεις μας για την πανδημία.
Ο πίνακας είναι του Fr. Hundertwasser
Το webinar είναι βιωματικό
▪
Το σώμα στα παραμύθια. Δραματοθεραπευτικές εφαρμογές.
Εισηγήτρια: Μαρία Σούμπερτ, Θεατρολόγος, Δραματοθεραπεύτρια, Υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Κυριακή 11 Απριλίου 2021, ώρα 11:00-14:00
Στα παραμύθια το σώμα παίζει σημαντικό ρόλο. Τα δάχτυλα που κόβουν από τα πόδια τους οι αδερφές της Σταχτοπούτας, το χτένι που καρφώνεται στο κεφάλι της Χιονάτης και η ζώνη που της κόβει την ανάσα, οι τσουκνίδες που καλείται να κόψει με γυμνά χέρια η Ελίζα για τα δώδεκα αδέρφια της που έχουν μεταμορφωθεί σε κύκνους, το Τέρας που έχει χάσει την ανθρώπινη μορφή του, τα αδέρφια του Έσπεν Άσκελουντ που χάνουν το αφτί τους. Χέρια που κόβονται τιμωρητικά και με μαγικό τρόπο ξανακολλάνε, Λάμιες που τρώνε το σώμα των παιδιών και αδερφών τους, σώματα πάσχοντα, σώματα πονεμένα και σημαδεμένα, σώματα που λένε πολλά περισσότερα από αυτά που ακούμε στην αφήγηση του παραμυθιού.
Όλες αυτές οι ηρωίδες και οι ήρωες βιώνουν μεγάλες αλλαγές στο σώμα τους. Και όμως δεν δίνεται σε αυτό καμία ιδιαίτερη έμφαση, αφήνοντας στους ακροατές τον χώρο και τον χρόνο ώστε να δώσει καθένας και καθεμία τις δικές του εικόνες, να βιώσει την αφήγηση με τον δικό του τρόπο, στο δικό του σώμα.
Στο webinar αυτό εκτός από το θεωρητικό κομμάτι που αφορά στο παραμύθι και τη δραματοθεραπεία, θα διερευνήσουμε βιωματικά και τον τρόπο με τον οποίο έρχεται στο προσκήνιο το σώμα με αφορμή τα λαϊκά παραμύθια.
Η εικονογράφηση είναι της Beatrice Billard
Το webinar είναι θεωρητικό/βιωματικό και θα δοθεί αναλυτική βιβλιογραφία.
▪
Το Six-Piece Story Making (6-PSM) ως εργαλείο αξιολόγησης και δραματοθεραπευτικής παράστασης
σε πληθυσμό ΑμεΑ.
Εισηγήτριες: Βίβιαν Σιμάτου, Θεατρολόγος, Εμψυχώτρια, Δραματοθεραπεύτρια, Μέλος του ΔΣ της ΕΠΔΕ
Ιωάννα Αυγερινού, Δραματοθεραπεύτρια, Γεν.Γραμματέας ΕΔΠΕ, Ηθοποιός
Κυριακή 18 Απριλίου 2021, ώρες 17:30-20:30
Το σεμινάριο αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την ειδική αγωγή να αξιοποιήσουν το Six – Piece Story Making (6-PSM) του Mooli Lahad ως εργαλείο αξιολόγησης και δημιουργίας δραματοθεραπευτικής παράστασης.
Η συγκεκριμένη μέθοδος αξιολόγησης χρησιμοποιεί 6 στάδια (BASIC Ph) για να δημιουργήσει μία κατανοητή εικόνα του κόσμου του θεραπευόμενου και στο συνειδητό και στο ασυνείδητο επίπεδο μέσα από τη δημιουργία και την αφήγηση μίας ιστορίας (story – telling) και μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας χάρτης για τον θεραπευτή (Lahad, 1992).
Θα δούμε πώς τo 6-PSM χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως αξιολογητικό εργαλείο για τη δημιουργία ομάδων Δραματοθεραπείας σε πληθυσμό ΑμεΑ, προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα τα μέλη μας, να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες και τους περιορισμούς τους, έτσι ώστε να σχεδιάσουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο, που θα δουλέψουμε μαζί τους θεραπευτικά.
Στη συνέχεια θα διερευνήσουμε μαζί πώς το ίδιο εργαλείο μπορεί να αναπτυχθεί στην δραματοθεραπευτική συνεδρία και να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία δραματοθεραπευτικής παράστασης. Θα δοθεί έμφαση στη δημιουργία παράστασης από ιστορίες των ίδιων των μελών αλλά και από την αξιοποίηση άλλων μεθόδων όπως π.χ. οι κοινωνικές ή οπτικοποιημένες ιστορίες, το θεατρικό παιχνίδι, η αφήγηση, καθώς και το έτοιμο θεατρικό έργο.
Τα εργαλεία αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν ανάλογα με την ειδικότητα του κάθε επαγγελματία. Στο webinar αυτό εκτός από το θεωρητικό κομμάτι, θα διερευνήσουμε και βιωματικά τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί ένα εργαλείο σαν το 6-PSM να μας οδηγήσει στη δημιουργία Δραματοθεραπευτικής Παράστασης.
Η ζωγραφιά είναι του μαθητή Νικόλα Καραγιαννίδη.
Το webinar είναι θεωρητικό/βιωματικό και θα δοθεί αναλυτική βιβλιογραφία.
▪
Δραματοθεραπεία στην απεξάρτηση. Απο την ανελευθερία στην δημιουργική δράση.
Εισηγήτρια: Ανδρονίκη Νικολακάκη, Κοινωνιολόγος- Δραματοθεραπεύτρια
Κυριακή 9 Μαΐου 2021, ώρες 11:00-14:00
«Έβαλες μια αόρατη πανοπλία ανάμεσα στον εαυτό σου
και τα αληθινά σου συναισθήματα.
Κι αυτή η πανοπλία είναι εκεί τόσον καιρό πια που έχει γίνει ορατή και μόνιμη…»
(Ρόμπερτ Φίσερ, Ο Ιππότης με την σκουριασμένη πανοπλία)
Η εξάρτηση δεν είναι απλά και μόνο η χρήση ουσιών. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι τρόπος ζωής που εκτοπίζει οτιδήποτε άλλο. Είναι ανελευθερία. Το σώμα του τοξικομανή είναι ακινητοποιημένο, παθητικό, εγκλωβισμένο. Η θεραπεία απεξάρτησης στοχεύει στο να κινητοποιήσει ξανά αυτό το σώμα, να το βοηθήσει να ανακτήσει την ελευθερία του και την ευθύνη της δράσης του.
Η τέχνη εισάγει στη θεραπεία της τοξικοεξάρτησης νέους συμβολισμούς. Μέσα από βιωματικές διαδικασίες βοηθά τον θεραπευόμενο να δημιουργήσει μια καινούρια σχέση με τον εαυτό του και τον κόσμο. Ειδικότερα, η δραματοθεραπεία, μέσα από τη χρήση διαδικασιών και εργαλείων όπως η μεταφορά, η αφήγηση ιστοριών και οι αυτοσχεδιασμοί, στοχεύει στην προσωπική ανάπτυξη, τη θεραπεία και την αλλαγή. Στην εμπλοκή του «πάσχοντος» σώματος σε δράσεις όπου το σώμα πρωταγωνιστεί με υγιή και ενεργητικό τρόπο πλέον και περνά από την παθητικότητα της χρήσης στη δημιουργική δράση.
Σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο θα δούμε θεωρητικά, αλλά και βιωματικά πώς μπορεί να εφαρμοστεί η δραματοθεραπευτική προσέγγιση σε ένα πλαίσιο απεξάρτησης.
Η εικόνα είναι το έργο του Paul Klee “Reconstructing”
Το webinar είναι θεωρητικό/βιωματικό και θα δοθεί αναλυτική βιβλιογραφία.
▪
Σφραγισμένα χείλη
Εισηγήτρια: Αφροδίτη Φουτρή, Δραματοθεραπεύτρια- Κλινική Κοινωνιολόγος
Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, ώρα 18:00-21:00
Οι εποχές αλλάζουν και όλο και περισσότερες καταστάσεις γύρω μας, δημιουργούν την ανάγκη για δράση, για εξωστρέφεια, για το σπάσιμο των μέχρι τώρα επαναλαμβανόμενων μοτίβων που οδηγούν σε σαθρές καταστάσεις και στη δημιουργία σημαντικών εμποδίων στους κοινωνικούς δεσμούς.
Όλο και πιο συχνά όμως συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν εμπόδια για την ανάληψη δράσης. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που οδηγούν σε σφραγισμένα χείλη, στη μη δράση, στην ακινησία, στην απόρριψη, στο περιθώριο; Συναισθήματα όπως αυτά της ντροπής (ανομολόγητης ή μη συνειδητής) ως ατομικό συναίσθημα στα πλαίσια του κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της ενοχής στα πλαίσια ενός ευρύτερου αξιακού συστήματος και του φόβου, αφορούν στην ύπαρξη του ατόμου και αναπτύσσονται ως τείχη. Η ακινησία, η καθήλωση, ο φόβος του στιγματισμού, η απογοήτευση και άλλες καταστάσεις είναι λίγες από τις συνέπειες που ακολουθούν την ύπαρξη αυτών των εσωτερικών μας εμποδίων.
Σε αυτό το εργαστήριo θα επιχειρήσουμε να επεξεργαστούμε σε ομαδικό επίπεδο μέσα απο δραματοθεραπευτικές ασκήσεις όλες εκείνες τις διεργασίες που μας εμποδίζουν να συσχετιστούμε, να εκφραστούμε, να μιλήσουμε ανοιχτά, να μετακινηθούμε προς το ανοίκειο και να δημιουργήσουμε μια νέα συνθήκη ατομικά και κοινωνικά.
Το webinar είναι θεωρητικό/βιωματικό και θα χρησιμοποιηθεί ppt.
▪
Διαδικασία εγγραφής:
Η εγγραφή κατοχυρώνεται με την κατάθεση των 20€ στον λογαριασμό της Ε.Δ.Π.Ε.
ΕΝΩΣΗ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
GR 1601101290000012948036632
Βήματα:
Κατάθεση του ποσού στην τράπεζα με το όνομά σας και την αιτιολογία «Συνδρομή».
Αποστολή καταθετήριου στο email της Ε.Δ.Π.Ε. (info@edpe.gr )με σημείωση για ποιο webinar ενδιαφέρεστε.
To link του zoom θα αποστέλλεται την προηγουμένη κάθε webinar.
To link του zoom θα αποστέλλεται την προηγουμένη κάθε webinar.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ:
Η εφαρμογή είναι πολύ εύχρηστη. Σε περίπτωση που δεν έχετε ήδη το zoom εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας, ο σύνδεσμος θα σας ζητήσει την άδεια να το εγκαταστήσει. Αυτό θα πάρει περίπου 5-10 λεπτά. Μπορείτε, πατώντας στον παραπάνω σύνδεσμο και ακολουθώντας τις οδηγίες, να το εγκαταστήσετε όποια στιγμή θέλετε.
Εφόσον η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί, θα οδηγηθείτε από τον ίδιο σύνδεσμο σε ένα χώρο διαδικτυακής επικοινωνίας. Εκεί θα σας επιτρέψουμε εμείς ως host την είσοδο. Παρακαλείσθε να έχετε συνδεθεί 10’-5’ πριν από την ορισμένη ώρα για να αποφευχθούν καθυστερήσεις.
Η συμμετοχή στα σεμινάρια δεν προϋποθέτει προηγούμενη εμπειρία στη δραματοθεραπεία.
Κάθε σεμινάριο μπορεί να λειτουργήσει αυτοτελώς, αλλά και όλα μαζί, ως κύκλος.

Για τη συμμετοχή σας στα webinars είναι σημαντικό να συνδεθείτε από ιδιωτικό wifi και όχι από δημόσιο, να φροντίσετε για την ιδιωτικότητά σας στο χώρο, και να έχετε κοντά σας γραφική ύλη (χαρτιά Α4, μολύβια/στιλό/χρώματα –ό,τι διαθέτει καθένας).