Δραματοθεραπεία στην απεξάρτηση. Από την ανελευθερία στην δημιουργική δράση. 9/5/2021

21/04/2021 - Less than a minute read
Δραματοθεραπεία στην απεξάρτηση. Από την ανελευθερία στην δημιουργική δράση
Συντονίστρια: Ανδρονίκη Νικολακάκη, Κοινωνιολόγος – Δραματοθεραπεύτρια
Ημέρα: Κυριακή 9 Μαΐου 2021, ώρες 11:00-14:00
«Έβαλες μια αόρατη πανοπλία ανάμεσα στον εαυτό σου
και τα αληθινά σου συναισθήματα.
Κι αυτή η πανοπλία είναι εκεί τόσον καιρό πια που έχει γίνει ορατή και μόνιμη…»

(Ρόμπερτ Φίσερ, Ο Ιππότης με την σκουριασμένη πανοπλία)
Η εξάρτηση δεν είναι απλά και μόνο η χρήση ουσιών. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι τρόπος ζωής που εκτοπίζει οτιδήποτε άλλο. Είναι ανελευθερία. Το σώμα του τοξικομανή είναι ακινητοποιημένο, παθητικό, εγκλωβισμένο. Η θεραπεία απεξάρτησης στοχεύει στο να κινητοποιήσει ξανά αυτό το σώμα, να το βοηθήσει να ανακτήσει την ελευθερία του και την ευθύνη της δράσης του.
Η τέχνη εισάγει στη θεραπεία της τοξικοεξάρτησης νέους συμβολισμούς. Μέσα από βιωματικές διαδικασίες βοηθά τον θεραπευόμενο να δημιουργήσει μια καινούρια σχέση με τον εαυτό του και τον κόσμο. Ειδικότερα, η δραματοθεραπεία, μέσα από τη χρήση διαδικασιών και εργαλείων όπως η μεταφορά, η αφήγηση ιστοριών και οι αυτοσχεδιασμοί, στοχεύει στην προσωπική ανάπτυξη, τη θεραπεία και την αλλαγή. Στην εμπλοκή του «πάσχοντος» σώματος σε δράσεις όπου το σώμα πρωταγωνιστεί με υγιή και ενεργητικό τρόπο πλέον και περνά από την παθητικότητα της χρήσης στη δημιουργική δράση.
Σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο θα δούμε θεωρητικά, αλλά και βιωματικά πώς μπορεί να εφαρμοστεί η δραματοθεραπευτική προσέγγιση σε ένα πλαίσιο απεξάρτησης.
Η εικόνα είναι το έργο του Paul Klee “Reconstructing”
Το webinar είναι θεωρητικό/βιωματικό και θα δοθεί αναλυτική βιβλιογραφία.

Σύντομο βιογραφικό: Η Ανδρονίκη Νικολακάκη είναι Κοινωνιολόγος και Δραματοθεραπεύτρια, με μετεκπαίδευση στην Κλινική Ψυχοπαθολογία και την Συμβουλευτική Εξαρτήσεων. Εργάζεται στον «ΘΗΣΕΑ», Πρόγραμμα Απεξάρτησης του Δήμου Καλλιθέας, συντονίζοντας ομάδες πρώην εξαρτημένων και μελών των οικογενειών τους (γονείς, αδέρφια και σύντροφοι). Έχει συντονίσει ομάδες στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βύρωνα και στον ξενώνα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΣEMEΛΗ. Έχει εργαστεί στην ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση με ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. Έχει συμμετάσχει με ομιλίες και εργαστήρια σε συνέδρια και άρθρο της έχει δημοσιευτεί στα Τετράδια Ψυχιατρικής. Συντονίζει διαδικτυακά και διά ζώσης εργαστήρια και σεμινάρια Δραματοθεραπείας.

Η Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας διοργανώνει μια σειρά επιμορφωτικών webinars, με θεωρητικό και βιωματικό μέρος και με θεματικές την Απεξάρτηση, την Ειδική Αγωγή, το Παραμύθι και τους Ρόλους.
Τα webinars απευθύνονται σε επαγγελματίες στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και φοιτητές/ σπουδαστές, αλλά και σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τη λειτουργία και τη χρησιμότητα της Δραματοθεραπείας και της Παιγνιοθεραπείας στους τομείς αυτούς.
Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Τα webinars θα πραγματοποιηθούν στην πλατφόρμα Zoom.
Εγγραφή σε κάθε webinar ξεχωριστά: 20€
Τα έξοδα τραπέζης επιβαρύνουν τους συμμετέχοντες στα webinars.
Διαδικασία εγγραφής:
Η εγγραφή κατοχυρώνεται με την κατάθεση των 20€ στον λογαριασμό της Ε.Δ.Π.Ε.
ΕΝΩΣΗ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

GR 1601101290000012948036632
Βήματα:
Κατάθεση του ποσού στην τράπεζα με το όνομά σας και την αιτιολογία «Συνδρομή».
Αποστολή καταθετήριου στο email της Ε.Δ.Π.Ε. (info@edpe.gr )με σημείωση για ποιο webinar ενδιαφέρεστε.
To link του zoom θα αποστέλλεται την προηγουμένη κάθε webinar.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ:
Η εφαρμογή είναι πολύ εύχρηστη. Σε περίπτωση που δεν έχετε ήδη το zoom εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας, ο σύνδεσμος θα σας ζητήσει την άδεια να το εγκαταστήσει. Αυτό θα πάρει περίπου 5-10 λεπτά. Μπορείτε, πατώντας στον παραπάνω σύνδεσμο και ακολουθώντας τις οδηγίες, να το εγκαταστήσετε όποια στιγμή θέλετε.
Εφόσον η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί, θα οδηγηθείτε από τον ίδιο σύνδεσμο σε ένα χώρο διαδικτυακής επικοινωνίας. Εκεί θα σας επιτρέψουμε εμείς ως host την είσοδο. Παρακαλείσθε να έχετε συνδεθεί 10’-5’ πριν από την ορισμένη ώρα για να αποφευχθούν καθυστερήσεις.
Η συμμετοχή στα σεμινάρια δεν προϋποθέτει προηγούμενη εμπειρία στη δραματοθεραπεία.
Κάθε σεμινάριο μπορεί να λειτουργήσει αυτοτελώς, αλλά και όλα μαζί, ως κύκλος.

Για τη συμμετοχή σας στα webinars είναι σημαντικό να συνδεθείτε από ιδιωτικό wifi και όχι από δημόσιο, να φροντίσετε για την ιδιωτικότητά σας στο χώρο, και να έχετε κοντά σας γραφική ύλη (χαρτιά Α4, μολύβια/στιλό/χρώματα –ό,τι διαθέτει καθένας).