Πρόγραμμα  εκδηλώσεων και σεμιναρίων του «Κέντρου» – Δραματοθεραπεία  και Θεατρική Έκφραση

29/03/2017 - Less than a minute read

hirosima-agapi-mou

Το «ΚΕΝΤΡΟ» – Δραματοθεραπεία και Θεατρική Έκφραση με εστίαση στην προαγωγή και την βελτίωση της ψυχικής υγείας, την εκπαίδευση, την επιμόρφωση μέσα από τις τέχνες και τον πολιτισμό λειτουργεί από την άνοιξη του 2002, ως μια σύμπραξη επαγγελματιών της ψυχικής υγείας και της δραματοθεραπείας (Η Δραματοθεραπεία είναι μια μέθοδος θεραπείας μέσω της τέχνης. Προσεγγίζει τις ανθρώπινες ανάγκες και αναζητήσεις αξιοποιώντας  τη δημιουργική έκφραση και τις τεχνικές του θεάτρου).

Στο «Κέντρο»  Οργανώνονται και λειτουργούν:

 • Ομάδες δραματοθεραπείας,
 • Ατομικές συνεδρίες Δραματοθεραπείας,
 • Συμβουλευτική γονέων και εφήβων.
 • Θεραπεία ζεύγους και οικογένειας
 • Θεατρικά Εργαστήρια για Εφήβους και Ενήλικες
 • Επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς
 • Εισαγωγή στη Δημιουργική γραφή και Προσωπική ανάπτυξη
 • Επιμορφωτικά θεματικά σεμινάρια με τη συμβολή της δημιουργικής έκφρασης & των τεχνών για το ευρύτερο κοινό, με στόχο την προαγωγή και την ευεξία της ψυχικής υγείας.

Απευθύνεται και παρέχει υπηρεσίες προς εφήβους, νέους και ενήλικές, ειδικούς και εκπαιδευόμενους ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Για τη συμμετοχή σε δραματοθεραπευτικές διαδικασίες, θεατρικά εργαστήρια ή σεμινάρια δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις στον τομέα του θεάτρου ή σε άλλους καλλιτεχνικούς τομείς. Είναι αρκετή η έμφυτη ικανότητα κάθε ανθρώπου να εκφράζεται, να επικοινωνεί, να υπάρχει ως άτομο και ως μέλος  κοινωνικής ή θεραπευτικής ομάδας.

Υπεύθυνοι προγραμμάτων:

 • Δεδέσκη Δώρα (Ψυχολόγος-Δραματοθεραπεύτρια)
 • Εικοσιπεντάρχου Κωνσταντίνα (Κοινωνική Λειτουργός-Δραματοθεραπεύτρια-Σκηνοθέτις)
 • Ζαφειροπούλου Εβίτα (Οικογενειακή Θεραπεύτρια-Δραματοθεραπεύτρια)
 • Μιχελή Μαργαρίτα (Ψυχοπαιδαγωγός -Οικογενειακή Θεραπεύτρια)
 • Αντωνοπούλου Άννα (Δρ Επιστημών Αγωγής-Κοινωνιολόγος-Δραματοθεραπεύτρια)

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 9317309

Κινητά: 6946147378, 6974973634, 6945588709, 6972396325,  6977868201

Email: kentro.dramatherapy@gmail.com

FB: Κέντρο Δραματοθεραπεία και Θεατρική Έκφραση


Στο «Κέντρο» Δραματοθεραπεία και Θεατρική Έκφραση  για την χρονική περίοδο 2017-2018 με ώθηση από τις αρχές της δημιουργικότητας, της θεραπευτικής δύναμης και των θεραπευτικών ιδιοτήτων της Τέχνης, ξεκινάμε μια σειρά δράσεων προς την κοινότητα, με έναν κύκλο εκδηλώσεων και θεματικών εργαστηρίων.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΕ 3 ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Με έμπνευση το κινηματογράφο έργο «ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ»(1959), των A. Resnais &M.Duras,  θα πραγματοποιήσουμε Σεμινάρια Δραματοθεραπείας σε 3 Θεματικές Ενότητες.

Η ταινία σταθμός του Alain Resnais «Χιροσίμα, αγάπη μου» (1959), σε σενάριο της Marguerite Duras, γίνεται πηγή έμπνευσης  για τρεις δραματοθεραπευτικές διεργασίες-επιτόπιες μελέτες βασικών θεμάτων της ζωής μας. Η ταινία  ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη σκηνοθεσία, διατηρώντας ανοιχτή την επικοινωνία και τη δημιουργική σχέση μεταξύ τους. Στη δραματοθεραπευτική επεξεργασία τα υλικά της ταινίας θα γίνουν οι συνδετικές μεταβάσεις ανάμεσα σε ένα εσωτερικό ή εξωτερικό «κόσμο» συγκρούσεων καθώς συναντάται με το πραγματικό ή φανταστικό βίωμα της περιπέτειας και της οδύνης της προσωπικής και της κοινωνικής ζωής μας.

Η κινηματογραφική ταινία, ως μέσο επικοινωνίας, διεγείρει τις αισθήσεις μας  και  ενεργοποιεί σκέψεις και  συναισθήματα. Η «Χιροσίμα, αγάπη μου», είναι μια ταινία επάνω στη δύναμη της μνήμης,  ενάντια στο πέρασμα του χρόνου. Πως όμως μπορεί ο άνθρωπος να νικήσει τον χρόνο και να περιγράψει τη συγκίνηση του βιώματος; Μόνο η τέχνη μπορεί να μεταδώσει αυτή τη συγκίνηση, που ο χρόνος διαβρώνει ώσπου να χαθεί, να ξεχαστεί. Εδώ λοιπόν σε αυτό το σημείο ακριβώς έγκειται η αξία και το νόημα της σχέσης μας με την τέχνη, αφού μόνο αυτή μπορεί να μετουσιώνει το βίωμα.

 1. Σάββατο 1 Απριλίου 2017 / 12:00 – 4:30 μ.μ.
  Ενότητα 1η – Τόπος,  Εικόνα & Σώμα:

Μπαίνοντας στο «σύμπαν» της ταινίας ανακαλύπτουμε το δραματικό πεδίο στο οποίο ξετυλίγεται η ιστορία και περπατώντας στους τόπους της, ερχόμαστε σε επαφή με τις εικόνες της, άλλωστε η εικόνα εμπεριέχει το αντικείμενο που αναπαριστά και αποτελεί το τεκμήριο και την απόδειξή του, ως μια διαμεσολάβηση με την οποία μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στον «σύμπαν» που θα δημιουργηθεί.

 1. Σάββατο 29 Απριλίου 2017 / 12:00 – 4:30 μ.μ.
  Ενότητα 2η – Φώς, Ροή & Κίνηση:

Η κίνηση που περιγράφει έναν χώρο και μας προσανατολίζει στην γεωγραφία του, η κίνηση που πλησιάζει ένα πρόσωπο ή ένα αντικείμενο, η κίνηση που απομονώνει ένα στοιχείο απ’τα υπόλοιπα ή που τονίζει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η παρουσία του ή η δραστηριότητα του και το φώς που δημιουργεί την ατμόσφαιρα και αναδεικνύει το περιεχόμενό της.

 1. Σάββατο 27 Μαΐου 2017 / 12:00 – 4:30 μ.μ.
  Ενότητα 3η – Χαρακτήρες & Σενάρια Ζωής:

Το σενάριο είναι η βάση των δεδομένων πάνω στην οποία δομείται ο κινηματογραφικός λόγος. Άλλωστε, ο τρόπος που αφηγούμαστε μια ιστορία, αποτελεί μέρος της ιστορίας αυτής. Οι χαρακτήρες αποτελούν τον κινητήριο μοχλό κάθε ιστορίας και κάθε ιδέας, παίρνουν μορφή αποκτούν ένα σκοπό και μια μοίρα. Η έμπνευση του ήρωα αντιστοιχεί στη φυσική διαδικασία της γέννας.


1η Ενότητα: Τόπος – Εικόνα – Σώμα Σάββατο 1η Απριλίου 2017, 12:00-4:30μμ

Μπαίνοντας στο «σύμπαν» της ταινίας ανακαλύπτουμε το δραματικό πεδίο στο οποίο ξετυλίγεται η ιστορία και περπατώντας στους τόπους της, ερχόμαστε σε επαφή με τις εικόνες της, άλλωστε η εικόνα εμπεριέχει το αντικείμενο που αναπαριστά και αποτελεί το τεκμήριο και την απόδειξή του, ως μια διαμεσολάβηση με την οποία μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στον «σύμπαν» που θα δημιουργηθεί.

Μια μελέτη μέσω βιωματικής  δραματοθεραπευτικής επεξεργασίας των εννοιών τόπος, εικόνα, σώμα με στόχο την διερεύνηση των σχέσεων τους και της επιθυμίας για επαναπροσδιορισμό στο εδώ και τώρα της ύπαρξης μας. Με καμβά τα τοπία και τα πεδία αναφοράς από την ταινία «Χιροσίμα αγάπη μου» των A. Resnais & M.Duras, θα περάσουμε βήμα -βήμα από το άγνωστο στο γνωστό ή ανάποδα από το γνωστό στο άγνωστο τοπίο της καρδιάς μας μαζεύοντας εικόνες που έχουν εγγραφεί στο σώμα μας και στην μνήμη μας για να προχωρήσουμε στο αφήγημα του παρόντος προς το μέλλον.

hirosima-topos-eikonaΜια μελέτη μέσω βιωματικής  δραματοθεραπευτικής επεξεργασίας των εννοιών τόπος, εικόνα, σώμα με στόχο την διερεύνηση των σχέσεων τους και της επιθυμίας για επαναπροσδιορισμό στο εδώ και τώρα της ύπαρξης μας. Με καμβά τα τοπία και τα πεδία αναφοράς από την ταινία «Χιροσίμα αγάπη μου» των A. Resnais & M.Duras, θα περάσουμε βήμα -βήμα από το άγνωστο στο γνωστό ή ανάποδα από το γνωστό στο άγνωστο τοπίο της καρδιάς μας μαζεύοντας εικόνες που έχουν εγγραφεί στο σώμα μας και στην μνήμη μας για να προχωρήσουμε στο αφήγημα του παρόντος προς το μέλλον.

Συντονισμός εργαστηρίων:
Δεδέσκη Δώρα, Ψυχολόγος – Δραματοθεραπεύτρια
Εικοσιπεντάρχου Κων/να, Κοινωνική Λειτουργός- Δραματοθεραπεύτρια- Σκηνοθέτις
Αυγερινού Ιωάννα, Ηθοποιός – Δραματοθεραπεύτρια

Τόπος εργαστηρίων:
«ΚΕΝΤΡΟ» – Δραματοθεραπεία και Θεατρική Έκφραση
Ν. Σμύρνη-κοντά στον Αγ.Σώστη
Ευρυδάμαντος & Κράτητος  6, 4ος όροφος

Κόστος εργαστηρίων:130€ για συμμετοχή σε όλα τα προγραμματισμένα εργαστήρια (14 ώρες)
50€ ευρώ, ανά εργαστήριο (4,5 ώρες)
Προκαταβολή: 20 € ,στην Τράπεζα Πειραιώςαρ. λογ. GR89 0171 0260 0060 2601 0203 539

Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνείτε στα τηλ. 6946 147378 & 6932 771170 και email  στο kentro.dramatherapy@gmail.com

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν με μίνιμουμ αρ. ατόμων τα 10 άτομα ανά εργαστήριο.
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.