Hμερίδα «Βία: προκλήσεις στη δραματοθεραπευτική και παιγνιοθεραπευτική διαδικασία»
30/11/2022 - Less than a minute readΤην Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, με τίτλο «Βία: προκλήσεις στη δραματοθεραπευτική και παιγνιοθεραπευτική διαδικασία» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.
Η ημερίδα άνοιξε με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΤΘΣ ΕΚΠΑ Γιώργος Π.Πεφάνης, η Πρόεδρος της ΕΔΠΕ Μαρία Σούμπερτ και ο διδάσκων στο ΕΚΠΑ, ψυχίατρος και δραματοθεραπευτής Στέλιος Κρασανάκης.
Ακολούθησε η παρουσίαση του παραδείγματος της πρακτικής εφαρμογής του θεάτρου σε πληθυσμό εφήβων προσφύγων από ομάδα τελειόφοιτων φοιτητών του τμήματος.
Αναπτύχθηκαν εργασίες που αφορούν τον τρόπο που εκφράζεται η βία στο θέατρο και στη δραματοθεραπευτική συνεδρία σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αντιστάθηκαν οι Έλληνες/ Ελληνίδες δραματοθεραπευτές/τριες στις βίαιες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Παρουσιάστηκαν επίσης εργασίες που αφορούν στην χρήση του εφαρμοσμένου θεάτρου στην αποκαταστατική δικαιοσύνη, η Βία μέσα και σε συσχετισμό με τις Δραματικές Αναπαραστάσεις της στο Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο και την Τηλεόραση, το παράδειγμα της διεπιστημονικής ομάδας της Κινητής Μονάδας Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων (ΓΝΧ) για απομακρυσμένα σχολεία, αλλά και γράμματα που έγραψαν θεραπευόμενοι του κλειστού προγράμματος απεξάρτησης από το αλκοόλ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, Μονάδα 18 ΑΝΩ.
Οι θεωρητικές εργασίες πλαισιώθηκαν -και τα αποτελέσματά τους φαίνεται να υποστηρίχθηκαν- από τα βιωματικά εργαστήρια στα οποία οι συμμετέχοντες/ουσες επεξεργάστηκαν ζητήματα κοινωνικής καταπίεσης, βίας στην απεξάρτηση, ζητήματα ρατσισμού και σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και της δημιουργίας ενός ασφαλούς τόπου.
Οι εργασίες της ημερίδας έκλεισαν με την παρουσίαση performance που προέκυψε από το εργαστήριο της Αριστέας Αρσενοπούλου για την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, αλλά και με στοιχεία που η ίδια μοιράστηκε με το κοινό για το φαινόμενο αυτό.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους όσους παρακολούθησαν και συμμετείχαν στις εργασίες της ημερίδας, αλλά και τους ομιλητές, τις ομιλήτριες και τις συντονίστριες των εργαστηρίων, τους εργαζόμενους στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης καθώς και τους εθελοντές και τις εθελόντριες που στήριξαν ενεργά την γραμματεία της ημερίδας.
Οι ομιλητές/τριες και συντονιστές/τριες των εργαστηρίων:
Σταύρος Καλός, Στέλιος Κρασανάκης, Ιωάννα Αυγερινού, Μαρία Σούμπερτ, Δρ. Κλειώ Φανουράκη
Δρ. Θήο Γαβριηλίδης, Δρ. Μιχαέλα Αντωνίου, Κωνσταντίνα Εικοσιπεντάρχου, Αικατερίνη Ντούρα,
Παντελία-Μαρίνα Βασιλάκη, Αντιγόνη Χριστοφόρου, Δώρα Δεδέσκη, Σόνια Σωφρονία Περλέγκα, Ανδρονίκη Νικολακάκη, Ελευθερία Τσαμπαρλή, Αριστέα Αρσενοπούλου, Ευαγγελία Γατσωτή, Ρηνιώ Μπάλκου-Παπαδοπούλου, Σωτήρης Σιδηρόπουλος, Ειρήνη Μπουλουτσίκου-Μπουλούτσου, Κλημεντίνη Φελεσάκη.
Οι εθελοντές/τριες της γραμματείας:
Νατάσα Αποστολάκη, Τηλέμαχος Στεργιούλης
Η επιστημονική Επιτροπή, η Οργανωτική Επιτροπή και το ΔΣ της ΕΔΠΕ